Disneys prinsessor

Majoriteten av de flickor, kvinnor och tjejer som lever idag har sannolikt identifierat sig med eller idoliserat någon av alla de prinsessor som förekommer i Disneys animerade filmer. Många har också klätt ut sig till prinsessa någon gång under sin uppväxt, antingen en generisk prinsessa eller en specifik prinsessa från någon film. Det var detta som Andy Mooney, dåvarande chef för Disney Consumer Products, insåg när han stod i kö vid en arena som visade en föreställning av Disney on Ice, och såg att han var omgiven av små flickor klädda som generiska prinsessor. Han såg en lucka i marknaden, en efterfrågan som ännu inte hade mötts, och han kom på idén att lansera det som på engelska kallas Disney Princess. Disney Princess är en egen franchise inom Disney-koncernen som enbart producerar varor och innehåll relaterade till Disneys prinsessor – bland annat kostymer, så att barn kan klä ut sig till just den Disney-prinsessa de vill vara.princess-353275_960_720

Det är dock inte alla prinsessor som förekommer i Disneys filmer som fått titeln Disney Princess. Istället handlar det om en noga utvald uppsättning av för närvarande 11 prinsessor, som har varierat något med tiden. För tillfället ingår Mulan, Snövit, Tiana, Askungen, Belle, Merida, Rapunzel, Ariel, Aurora, Jasmine och Pocahontas i franchisen. Alla beslut rörande marknadsföringen av dessa prinsessor och produkterna relaterade till dem är noggrant övervägda och mycket medvetna. Det gäller till exempel beslutet att ingen av prinsessorna ska titta på varandra när de förekommer tillsammans på affischer och annat marknadsföringsmaterial. Istället tittar varje prinsessa åt varsitt håll, som om de var omedvetna om varandras närvaro. Detta beslut togs för att man ville bevara deras individuella ”mytologier”.

För dessa Disney-prinsessor slutar vanligtvis historien med att de gifter sig med prinsen, och sedan lever lyckliga i alla sina dagar. Även om man såg upp till prinsessorna som liten, inser de flesta kvinnor i vuxen ålder att livet i verkligheten är mer komplicerat än så; till exempel följer ofta barn efter ett giftermål, med alla komplikationer (och glädjeämnen) det innebär. Inför ett barns födelse måste man till exempel sköta praktiska detaljer som att inreda ett barnrum och köpa en barnvagn, något man aldrig får se i en Disney-film. Om du ska ha barn, och letar efter en praktisk barnvagn som gör livet utanför filmduken lite enklare, kan en barnvagn från Bugaboo vara rätt för dig. Du hittar ett brett sortiment på Bigbaby.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress