Galna prinsessor

Historien är full av kungligheter som tycks ha använt sina privilegier som intäkt för att bete sig hur som helst. Så blir det kanske om man har en position man inte kan avsättas ifrån. I det här inlägget ska vi ta en titt på två av historiens tokiga prinsessor. I det ena fallet ska vi dock säga att galenskapen knappast var valfri utan snarare ett uttryck för mental sjukdom. Det här inlägget kommer att ta dig från en av tidernas mest intriganta människor till en av mest excentriskt sjuka.

Prinsessan Charlotte av Preussen

Prinsessan Charlotte var en del av Tysklands kungafamilj under slutet av 1800-talet. Hon var äldre syster till Kaiser Wilhelm II (senare känd som en av första världskrigets skurkar). År 1891 bjöd prinsessan in ett gäng fint folk (adel, regeringsfolk o.s.v.) till en jaktstuga långt ute i skogen. När alla väl var på plats urartade festligheterna till en vild orgie. Inget fel med det förstås (förutsatt att alla som deltog var med på noterna), vad som hände efteråt var dock att prinsessan började skicka utpressningsbrev till alla inblandade. Breven innehöll detaljerade beskrivningar av vad adressaten haft för sig kompletterat med hjälpsamma illustrationer. Det tog såklart inte lång tid förrän det skvallrades om detta på hov och bland vanligt folk i hela Europa. Det hela mynnade ut i att en person arresterades och en annan blev dödad i en duell. Charlotte själv klarade sig finfint. Intrigant minst sagt.

Du behöver inte vara någon prinsessa för att uppskatta fester, och en fest behöver inte heller urarta i utpressning. Ibland räcker det gott med att slå på en pinata. Fyll den med godis, häng upp den i taket och slå sönder den rituellt. Godisregnet uppskattas av alla. Hos Partytajm.se hittar pinatas i mängder av olika former, inspirerade av Disneyfilmer, högtider och mycket annat. En pinata är ett uppskattat inslag på barnkalaset, festen eller kick off-eventet.

Alexandra av Bayerns familj gick knappast att kalla för normal. Framför allt hennes pappa var känd som en riktig excentriker vilket tog sig uttryck bland annat i ett stort antal dikter som handlade om de mest triviala ting. Hennes brorson Ludwig II var å sin sida besatt av att bygga dyra slott, till den grad att han nära på gjorde sitt land bankrutt. Inte så förvånande då att Alexandra var lite skruvad. Det här kommer att låta konstigt. Alexandra trodde att hon som barn hade svalt ett piano gjort av glas (!?). Av rädsla för att pianot skulle gå sönder var hon tvungen att smyga omkring, försiktigt, försiktigt i hemmet. Det här är ett syndrom som senare kommit att bli känt som glassyndromet, och prinsessan Alexandra är inte den enda figuren i historien som led av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress