Grace Kelly

 

Grace Kelly har blivit ett av de mest igenkända namnen i västerländsk kultur från 1900-talet. Den här amerikanska filmstjärnan som lyckades bli prinsessa i Europa har uppenbarligen fångat offentlighetens fantasi eftersom det är något i hennes berättelse som ständigt tycks återberättas och visas upp för nya generationer. Kanske är det hennes speciella klassresa eller det tragiska slutet som gör att Grace Kellys livsöde tycks knyta an till så många människor. Klart är att Kelly hade ett kort men intensivt liv som tog henne till många vitt skilda platser i världen.

Hennes berättelse börjar i Philadelphia i Pennsylvania. Det var där Grace Kelly föddes, 1919, in i en familj med både pengar och inflytande. Hon kom från en släkt som var duktiga i såväl idrott och företagande som i sina akademiska förehavanden och det gav Kelly en utmärkt plattform att ta sig vidare i livet ifrån. Hon hade dock inga vidare betyg i matematik och det hindrade henne från att gå till hennes önskade college. Istället påbörjade hon en karriär i filmbranschen. Det skulle gå bättre än alla hade trott – och snart var Grace Kelly namnet på allas läppar.

Grace_Kelly_MGM_photoKellys filmkarriär sträcker sig endast över fem år. Ändå blev hon en av Hollywoods stora klassiska filmstjärnor. Det berodde på att hon var en mycket duktig skådespelerska som blev hyllad för nästan alla insatser. Särskilt prisad blev hon för sin roll i The Country Girl från 1954 som hon belönades för med en Oscar. Hennes sista filmer gjorde hon 1956. Året innan hade hon nämligen träffat Rainer, prinsen av Monaco. De hade för första gången setts på filmgalan i Cannes och snart hade Rainer friat till Grace Kelly. När hon tackade ja blev hon prinsessa av Monaco – och hon tvingades lämna Hollywood.

Sagan om flickan från Pennsylvania som blev prinsessa i Monaco skulle dock få ett tragiskt slut. 1982 körde hon sin bil på franska rivieran när hon råkade ut för en stroke. Bilen körde ner för en bergvägg och Grace Kelly förklarades död på sjukhuset. Idag är Grace Kelly i allas minnen som en prinsessa med ett spännande liv som slutade alldeles för tidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress