Hur bor en prinsessa?

Prinsessor finns inte enbart i filmen och sagans värld, utan de finns även i verkligheten. Ofta har de slott där prinsessorna bor i filmer hämtat inspiration från verkliga slott. Visste du att Törnrosas slott finns i tyska Bayern? Neuschwanstein sägs vara slottet som inspirerade till Disneys film. Slottet är byggt i nyromansk stil vilket är väldigt ovanligt för sagoslott. Sagans värld hittar ofta sina slott med medeltiden som förlaga. Snövits slott heter Alcázar av Segovia och finns i Spanien, det byggdes under 1100-talet. Château de Chillon som syns i ”Den lilla sjöjungfrun” byggdes på 1200-talet och ligger i Schweiz. Det är något med tornen och murarna som eggar igång fantasin.

Besök en prinsessas hem

För att besöka hur en sagoprinsessa bor behöver du inte resa utomlands. Det finns precis lika bra slott i Sverige som ger ett hum om hur en sagoprinsessa levde. För att göra det behöver vi resa tillbaka till medeltiden. Det finns många vackra medeltida slott i Sverige men ett av de mest kända är Gripsholms slott utanför Mariefred. På slottet kan du se hur de medeltida Vasa-prinsessorna levde sitt liv. Den kända prinsessan Cecilia Vasa vistades här många gånger under sin barndom. Det är en av de största turistattraktionerna i Sverige och Aktiviteter ska erbjudas året runt på Gripsholms slott. Många medeltida slott har annars enbart sommaröppet.

Den moderna prinsessan

Verklighetens moderna prinsessa vill givetvis inte bo i en dragig och kall medeltida borg. Eftersom de gamla slotten är kulturminnesmärkta får de heller inte byggas om hur som helst. Därför finns det nog inga livs levande prinsessor som permanent bor i en borg. I stället är det nyare slott som fungerar som bostäder. Den svenska kronprinsessan Victoria bor på Haga slott. Ett slott som uppfördes i början av 1800-talet. Europa kryllar av äkta prinsessor. Flertalet av dem bor faktiskt inte i slott, eller ens i palatsliknande byggnader. En del bor i våningar och andra i herrgårdar. Några av dem bor till och med i lägenheter, precis som vi andra som saknar kungligt påbrå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress