Kända sagoprinsessor

 

Prinsessor är ett populärt tema att inkludera i sagornas värld. Det har funnits gott om olika sagoprinsessor genom åren och många av dem har blivit odödligförklarade tack vare sin medverkan. Kanske kan det vara sagorna som har gjort att många unga barn leker prinsessa när de får en chans. Det tycks finnas en suggestiv kvalitet i att vara prinsessa som både sagoförfattarna och barnen har förstått. Vi har sett på senare år att prinsessor även är ett vanligt tema i moderna filmer och det verkar inte finnas några tecken på att det ska mattas av.

Ariel_disneyBröderna Grimm var några av de mest berömda sagoförfattarna genom alla tider. De hade en speciell förkärlek för prinsessor och såg till att föra vidare många olika prinsessor i sina böcker. Ett exempel på det är Rapunzel. Det var från början en folksaga som hade gått vidare bland tyska familjer i generationer, men bröderna Grimm såg till att skriva ned den för att den skulle kunna spridas skriftligt. Berättelsen handlar om en prinsessa som sitter instängd av en häxa i ett högt torn. Hennes långa hår gör att en prins en dag kan klättra upp till henne och de blir kära. Häxan ser till att bestraffa prinsen, men de smiter undan och kan leva i lugn och ro tillsammans. Precis som många andra folksagor har Rapunzel ett lyckligt slut.

En annan prinsessa är Pocahontas. Det är en historia skapad av Disney på 1990-talet, men den utspelar sig på 1600-talet. Pocahontas är en indianprinsessa som vi får följa genom filmen som skildrar hennes tuffa liv. Disneys produktion blev mycket väl mottagen och Pocahontas har blivit något av en klassiker i genren. Det blev startskotten på en lång rad animerade filmer med prinsesstema som följer med oss än idag.

Det allra bästa exemplet på det är kanske Frozen. Det är en animerad film som släpptes 2013 och den fick ett enormt genomslag. En anledning till det kan ha varit soundtracket som blev en viral succé och som fick många människor – barn som vuxna – att brista ut i sång. Låten Let It Go vann en Oscar som bästa låt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress