Svenska prinsessor

 

Våra svenska prinsessor Victoria och Madeleine har ofta varit föremål för skvallerpressens hårda bevakning. I egenskap av att tillhöra kungafamiljen är dessa prinsessor några av de allra offentligaste personerna i vårt land och det har lett till ett stort intresse för dem som personer. Samtidigt kan det vara svårt att få sig en verklig bild av en människa genom de ofta missvisande skvallertidningarna. Det vi vet om prinsessorna är sådant vi sett eller läst i intervjuer som de har gjort i mer seriösa medier – och vi har kunnat följa prinsessornas varje steg under hela deras liv. Det gör att många svenskar har ett speciellt förhållande till dessa sessor.

470px-Crown_Princess_Victoria_June_8,_2013_(cropped)Kronprinsessan Victoria ska en dag ta över tronen från pappa Carl Gustav XVI. Det var hennes ankomst på nyårsdagen 1980 som ledde till att den svenska regeringen såg sig nödgade att ändra tronföljden. Tidigare krävdes det en man för att han skulle bli regent, medan en förstfödd kvinna fick nöja sig i att spela andrafiolen. Kronprinsessan Victorias liv har präglats av en vilja att hjälpa andra. Hon har avlagt en kandidatexamen i freds- och konfliktkunskap och hon har engagerat sig i olika svenska hjälpprojekt. Det kan vara en anledning till att hon verkar vara mycket populär bland det svenska folket. Om du vill ha posters på Victoria eller någon annan prinsessa är det lätt att ordna.

Victoria gifte sig 2010 med Daniel Westling i en storslagen ceremoni som ägde rum i centrala Stockholm. Två år senare föddes den lilla flickan Estelle som är nästa generations prinsessa. Hon står också som nummer två i tronföljden, vilket betyder att hon kommer att bli drottning en dag. Det blir första gången som Sverige någonsin har haft två drottningar i följd. För prinsessan Estelle lär det dock dröja många år innan hon får ta över ansvaret.

Prinsessan Madeleine har länge fått stå i skuggan av sin storasyster Victoria. Eftersom hon inte står först i tronföljden har hon kunnat leva ett annat sorts liv som – åtminstone utåt – har tyckts vara mindre ansvarstyngande och mer lekfullt. Madeleine blev känd som festprinsessan när hon hade några vilda partyår i sin ungdom. Nu har hon dock stadgat sig med sin man Chris O’Neill och de har fått två barn. Det betyder att återväxten i det svenska kungahuset är säkrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress