Vad är väl en bal på slottet?

Du sitter där drömmandes i din säng och läser en tidning. Bilderna i tidningen visar en bal som har varit på ett slott. Du suckar till och tänker på Askungen där hon satt och tittade ut och sa ”Vad är väl en bal på slottet?” Resten hon sa därefter kan vara sant för man vet ju aldrig. Antingen kan det vara tråkigt och trist och/eller alldeles himmelskt. Drömmen om en bal på ett slott har nog de flesta haft och visst vore det intressant att en gång i livet få gå på en bal på slottet.

Att tillhöra den kungliga kretsen innebär att man vet vad man ska ha på sig vid olika tillfällen som på bal med mera. klädkod kavaj är något alla prinsar och prinsessor bör kunna. Prinsens kavaj, byxor och väst ska vara mörka eller ljusa och skjortan ska vara ljus. De ska vara i samma material och skorna ska vara svarta med även bruna är tillåtna. Prinsessan ska bära en lång klänning eller knäkort och färgen på den vackra klänningen kan vara mörk eller ljus. Man har sett många vackra klänningar som prinsar och prinsessor har burit när de varit på bal.

Ett slott på kullen

Det finns slott som man kan ha sin egen bal på om man vill förverkliga sin dröm. Kanske en klassfest eller släktfest där alla få klä upp sig fint och ha trevligt tillsammans. Man kan sätta en klädkod om man vill och på klädkod – Wikipedia kan man läsa om dem. Det skulle antagligen bli en dyr dröm, men vem vet?

Längtan till den första balen

De flesta har varit på bal även om det nu inte är på slottet, då vi har studentbalen. Ungdomarna klär upp sig i sina nyköpta kostymer och klänningar och det är så otroligt fint att se. Förr var balen en tillställning som anordnades av adeln och även de som tillhörde borgerskapet då de var förmögna. På den tiden var balen mer eller mindre en tillställning där båda könen försökte hitta en tänkbar partner och det skedde under bevakning.

Längtar till dansen på slottet

År 1844, den 6 Juli hölls en sommarbal på Stockholms slott i Rikssalen som kom att bli den mest berömda i vår historia. I salen fanns 3400 vaxljus som gav ett behagligt ljus i salen och man hade täckt för alla fönster. Alla som var på balen hade sina speciella platser.

De högt uppsatta hovfunktionärerna satt på ett podium så de kunde se när de kungliga dansade. Runt om i salens läktare satt tjänstgörande hovdamerna i sina svarta hovdräkter och ovanför satt folk som hade betalat en summa pengar för att få se balen. Högst upp i salen i den så kallade listen satt män som hade fått betalt. Deras uppgift var att byta ut ljusen och de hade fått potta och matsäck så de inte behövde lämna sin plats. Undrar hur underbar den balen var. Många vill känna sig som en prins eller en prinsessa för en dag och det kan man göra om man vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress