Vem är Zelda?

De flesta har hört namnet genom en av världens mest kända tv-spelsserier: The Legend of Zelda, men Zelda som karaktär är förhållandevis obskyr. För det första: killen i gröna kläder och luva är inte Zelda – hans namn är Link. Zelda är som framgått spelens prinsessa, men eftersom serien är döpt efter henne medan Link är spelfiguren, vet många inte vem den ”legendariska” Zelda faktiskt syftar på.

Zeldas roll är oftast att på något sätt vara utsatt för fara, men hon är inte bara en prinsessa-i-nöd-kliché utan är ofta en viktig rådgivare eller kompanjon till Link. Hon ger honom viktiga föremål som en magisk ocarina, information och tips, eller slåss vid hans sida. Därför vill många fans se ett spel där man spelar som Zelda, vilket uppfyllts i crossover-spelet Cadence of Hyrule där Zelda är en av tre valbara spelkaraktärer, samt i Spirit Tracks där spelaren i vissa moment växlar mellan Link och Zelda för att fightas och lösa pussel. Zelda är också en valbar kämpe i spin-offspelet Hyrule Warriors och i Smash Bros-serien. Philips släppte även tre inofficiella Zelda-spel där Zelda antar huvudrollen i två av dem.

En anledning till att det kan vara svårt att få grepp om karaktären Zelda är att hon egentligen inte är en karaktär utan flera, ”Zelda” är alltså inte samma person i alla spel. Alla ”Zeldor” är däremot släkt med varandra i rakt nedstigande led.

Den kronologiskt första Zelda var faktiskt ingen prinsessa. Det betyder dock inte att hon var en vanlig tjej. Det visar sig att hon är gudinnan Hylia återfödd, och eftersom de efterkommande prinsessorna vid namn Zelda vi möter i spelen är hennes ättlingar, härstammar de alltså från en gudinna. Detta förklarar varför många av dem har inneboende magiska krafter samt profetiska och telepatiska förmågor.

Eftersom det finns flera personer vid namn Zelda går det inte att konsekvent beskriva Zeldas utseende, men de har oftast blå ögon och är iklädda klänningar i färger som rosa och vitt med triangelsymboler och harnesk. När en Zelda är klädd i djärvare färger som blått och mer praktiska kläder som byxor, är det en viktig del av hennes karaktärisering och visar att hon inte känner sig hemma i prinsessrollen eller är i förklädnad.

Hårfärgen är numera oftast guldblond eller mörkblond men har varierat, och likaså frisyrerna. Den enda gemensamma nämnaren för deras hår är att det är friskt och glansigt, så med vårdande stylingprodukter från Lanza som du hittar på beautystore.se kan vem som helst oavsett hårfärg och typ vara kreativ med Zelda-inspirerade frisyrer. Oftast är det långt, men vid förhandstitten för den kommande uppföljaren till megasuccén Breath of the Wild överraskades fansen av Zelda i en modern bob.

Frågan ”vem är Zelda?” går förstås inte att besvara utan att gå in på personlighet. Rollen Zelda är ofta förknippad med attributet visdom. Annars finns det mycket som skiljer dem åt – en Zelda är munter och sprallig, en annan mild och vän, en tredje slug och mystisk och en fjärde självständig men osäker. Käck piratkapten eller sval blivande drottning – det finns en Zelda för alla att relatera till och inspireras av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress