Vilka åtagande har svenska prinsessor?

Det svenska kungahusets medlemmar figurerar ofta i media och prinsessorna brukar få en hel del utrymme i pressen. Nuförtiden finns det dessutom två små prinsessor som är speciellt populära. De svenska prinsessorna har inte så många officiella åtaganden. Undantaget är kronprinsessan eftersom hon är tronföljare. Sedan 1980 har Sverige kognatisk tronföljd vilket innebär att prinsessor och prinsar har samma arvsrätt till tronen. För tillfället finns det nio prinsessor i den svenska kungafamiljen. Dessa nio prinsessor består av kungaparets barn och barnbarn; kungens fyra systrar; samt prins Carl Philips fru, prinsessan Sofia.

Victoria har flest åtaganden

Beauty Queen Portrait.Den prinsessa som har flest åtaganden är förstås kronprinsessan Victoria, eftersom hon kommer att bli Sveriges statschef en dag. Hon har i flera år deltagit i officiella uppdrag tillsammans med kungen. Om kungen är förhindrad från att göra sina uppgifter som statschef, till exempel vid sjukdom eller när han befinner sig utomlands, är kronprinsessan hans ställföreträdare. Som ställföreträdare kallas hon då officiellt för riksföreståndare. Teoretiskt skulle även prinsessan Madeleine kunna fungera som riksföreståndare men då skulle det krävas att båda hennes äldre syskon var förhindrade. Det är rätt svårt att bli svensk prinsessa, speciellt nu när Carl Philip har gift sig, men Kalmar slott letar efter nya prinsessor. Nu har alla tjejer en chans att bli prinsessor!

Prinsessorna har ceremoniella uppgifter

Bortsett från kronprinsessan har de övriga prinsessorna i kungahuset få officiella åtaganden. Deras uppgifter är i första hand ceremoniella. Prinsessorna deltar i olika tillställningar, som till exempel Nobelfesten och nationaldagsfirandet. Ibland kan de även delta i statsbesök. Flera av prinsessorna är hertiginnor över olika landskap, prinsessan Madeleine är till exempel hertiginna över Hälsingland och Gästrikland, och deltar i evenemang i landskapen. Prinsessorna är dessutom engagerade i olika organisationer, föreningar och stiftelser. Kronprinsessan Victoria är till exempel engagerad i konflikthantering och fredsfrämjande verksamhet inom FN. Prinsessan Madeleine har valt att engagera sig i stiftelser som jobbar med sociala frågor. Kungens systrar syns sällan i offentligheten men brukar delta i kungliga familjehögtider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress