Några av de svenska prinsessorna

I följande text får du en inblick i några av de svenska prinsessornas historia. Samt ta del av skillnader och likheter mellan prinsessor i Sverige idag och prinsessor genom historien. Både när det gäller var prinsessorna bor, deras åtaganden och hur de klär sig.

Tydligaste skillnaderna mellan prinsessorna

Några av prinsessorna har fler åtaganden än vad de andra prinsessorna har. Det beror på att det exempelvis krävs mer av kronprinsessan än de andra prinsessorna i kungahuset. Dessutom finns det andra saker som skiljer sig mellan olika prinsessors liv. Allt ifrån hur igenkända de blir, till i vilket land de är bosatta och liknande. Alla svenska prinsessor är inte bosatta i Sverige till exempel. Prinsessan Madeleine är ett exempel på en av prinsessorna som flyttat.

Det finns också stora skillnader mellan hur det var att vara svensk prinsessa tidigare under historien kontra hur det fungerar idag. Både när det gäller vilka åtaganden och förväntningar som finns på prinsessorna samt hur de klädde sig och förde sig. Om du vill ha råd att klä dig på samma sätt som prinsessorna kan det vara en bra idé att sälja guld och på så sätt tjäna ihop till nya smycken eller kläder. För att förtydliga det följer några exempel:

Ingrid av Sverige

Prinsessan Ingrid av Sverige föddes som en del av dagens prinsessor till prinsessa. Hon var dotter till Gustav IV Adolf. Till skillnad från det moderna systemet så hade inte prinsessan Ingrid kunnat bli tronföljare även om hon hade varit född först. Det systemet ändrades först på 80-talet i Sverige, dock hade det redan ändrats i Danmark, något som påverkade Ingrid av Sveriges äldsta dotter.

Ingrid av Sverige lämnade nämligen Sverige och flyttade till Danmark för att gifta sig med sin brylling. Sedermera blev hon dessutom drottning av Danmark. Tillsammans fick de tre barn och på grund av att det var tre döttrar så ändrades successionsordningen redan på 50-talet i Danmark. Det ledde till att deras äldsta dotter kunde ta över som regent efter Fredrik IX bortgång i början av 70-talet.

Prinsessan Margaretha

En annan svensk prinsessa i något modernare tappning är prinsessan Margaretha. Precis som prinsessan Ingrid av Sverige så föddes prinsessan Margaretha till prinsessa. Hon föddes som första barn till Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Det vill säga, hon är Carl XVI Gustavs äldsta syster. Eftersom prinsessan Margaretha föddes in i en tid när successionsordningen inte tillät prinsessor att ärva tronen.

Prinsessan Margarethas liv förändrades delvis när hon gifte sig. Till skillnad från prinsessan Ingrid som gifte in sig i ett annat kungahus så avstod prinsessan Margaretha istället från sin roll som kunglighet. Det var i samband med sitt giftermål med en icke-kunglig man som prinsessan Margaretha avstod från sin ställning som kunglig prinsessa. Hon fick dock behålla sin hederstitel som prinsessa i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

softpress